اقتصادی و سیاسی |
|||
یک شنبه 3 مهر 1390برچسب:, :: 16:24 :: نويسنده : فردین
استاد حسن زیرک در سال 1300 هجری شمسی در شهرستان بوکان از شهرهای کرد نشین استان آذربایجان غربی ایران چشم به جهان گشود . او در 5 سالگی از مهر پدر محروم شد و با فقر و آوارگی روزگار را گذراند . حسن زیرک عمر کوتاه خود را در بسیاری از شهرهای کردستان ایران و عراق سپری کرد .
وی مدت زیادی را در رادیو کردی بغداد همکاری نموده و چندین آواز را ضبط و پخش نمود . از سال 1327 که برای اولین رادیو کردی تهران گشایش یافت با این رادیو هم همکاری خود را آغاز نمود . حسن زیرگ گرچه به خاطر شرایط سخت زندگی از نعمت درس و تحصیل بی بهره ماند ولی استعداد کم نظیر ی در سرودن و آهنگ سازی کردی داشت و این استعداد به همراه صدای منحصر به فرد ، سبب گردید که خالق آثار مانا و ماندگار در عرصه ی موسیقی کرد و ترانه هایش در سراسر کردستان محبوبیت یافت به شکلی که اینک صدای او در جای جای مناطق کردنشین ود کوچه ها و خیابان ها و در خانه ها و مغازه ها طنین انداز شده است . حسن زیرک که در رادیو کردی تهران فعالیت داشت با خانم ( مدیا زندی )- گوینده ی رادیو کردی تهران - آشنا شد و بعد از مدتی با هم ازدواج کردند . که حاصل این ازدواج دو دختر به نام های مهتاب و مهناز بود . هر چند زندگی حسن بیشتر در کوچ و آوارگی بود اما سال های زیادی در شهر کرمانشاه بود و در این سال ها با هنرمندان برجسته ی کرمانشاهی همچون مجتبی میر زاده ، محمد عبدالصمدی ، اکبر ایزدی و بهمن پولکی آشنا شد و سبب خلق آثار زیبایی شد . حسن مدتی بعد به سبب آوارگی به سلیمانیه ی کردستان عراق سفر کرده و در یکی از هتل های آن به نام ( فه نده ق شمال ) مشغول به کار می شود . او هنگام نظافت در هتل با خود آهنگی را زمزمه می کند . برحسب اتفاق (جلال طالبانی ) رئیس جمهور کنونی عراق ، صدای او را شنیده و بسیار از تن صدایش خوشش می آید . و همین امر باعث می شود تا او را به رادیو بغداد فرستاده و تا سال 1337 که به ایران باز می گردد مشغول به کار می شود . بازگشت او از بغداد به مذاق دولت وقت ایران زیاد خوش نیامد و حتی او را به رادیو تهران هم راه ندادند . دکتر شیخ عابد سراج الدینی – رئیس وقت برنامه ی کردی رادیو تهران – چنان او را از رادیو راند که دیگر به رادیو برنگشته و دوباره عازم شهر بغداد می شود . در بغداد نیز دچار مشکل گشته و او را دستگیر و روانه ی زندان می نمایند ، در زندان برای مدتی طولانی او را از پنکه ی سقفی آویزان می نمایند و سخت ترین شکنجه ها را تحمل می کند .
پس ا رهایی از زندان بغداد دوباره به ایران با ز می گردد . اما ساواک ایران هم او را دستگیر نموده و او به سخت ترین شیوه ها شکنجه می دهند .- او داستان دستگیری و شکنجه اش توسط ساواک را در یکی از ترانه هایش باز گو نموده است .- حسن زیرک در سال های آخر عمرش دیگر چنان آواز نمی خواند او در حاشیه ی شهر بوکان قهوه خانه ای دایر کرده و سال های باقی مانده ی عمرش را در همان جا در میان مردمانی که به عشق او هر روز جمع می شدند زندگی نمود . تا بالاخره در چهارم تیر ماه سال 1351 خورشیدی در بیمارستان شهر بوکان بر اثر سرطان چشم از جهان بست . وبنا به وصیت خودش او را در بالای کوه (ناله شکینه)ی بوکان به خاک سپردند . حسن در تمام زندگی اش بیش از 1000 ترانه در رادیو تهران و کرمانشاه ساخته بود و به همین دلیل تا زمانی که در آن رادیو ها مشغول به کار بود روزانه دو هزار نامه از تمام مناطق مختلف کرد نشین به سوی آن دو ایستگاه رادیویی سرازیر می شد .
فاروق صفی زاده ی بوره که ای ، از پژوهندگان معاصر در خصوص حسن زیرک می نویسد . « او بیش از 1000 آهنگ و ترانه ساخته و همه ی آنان را خود آهنگ سازی و خوانده است . از آهنگ های این هنرمند بزرگ بیشتر ترانه سرایان فارس و کرد و ترک و بیگانگان نیز سود جسته اند . هر آهنگی که پدید می آید نشانی از آهنگ های این هنرمند بزرگ را در خود نهفته دارد . هنگامی که به آهنگ های او گوش فرا می دهی ، زندگی را با همه ی آزارها و مویه ها و رنج هایش را در می یابی . برهمین پایه آهنگ های حسن زیرک نشانه ی زندگی هر کرد آریایی رنج کشیده را در خود نهفته دارد . »
بیژن کامکار ، خواننده و نوازنده ، با اعلام این مطلب که علاقه خاصی به صدای حسن زیرک دارد گفته است : « حسن زیرک یکی از برجستگان موسیقی کرد به شمار می آید و خیلی از آهنگ های کردی یا فارسی که الان به اجرا در می آید ، الهام گرفته از آثار آن هنرمند است . شهرت و محبوبیت حسن فقط محدود به مرزهای ایران نیست ، بلکه در کشورهای اروپایی و تمام نقاط کرد نشین جهان امتداد دارد .»
یادش گرامی و روحش شاد
نظرات شما عزیزان:
سلام . امیدواریم که حالتون خوب باشه . مایل به تبادل لینک با شما از طریق تبادل لینک وب هستیم . با تشکر مینا عظیمی
مشاوره کنکور رایگان
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() پيوندها
![]() نويسندگان |
|||
![]() |